Publicaties


10 juni 2024

Een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden

Financiële risico’s door bedrijfsschulden zijn de afgelopen vijftien jaar afgenomen. Dat komt doordat schuldratio’s en rentelasten van Nederlandse bedrijven de afgelopen vijftien jaar sterk zijn gedaald en de bedrijfswinsten in die periode flink zijn gestegen.

Fabriek
10 juni 2024

Risicorapportage Financiële Markten 2024

Geopolitieke spanningen vormen op dit moment het belangrijkste risico voor de Nederlandse economie en de financiële stabiliteit. Huishoudens en bedrijven kunnen eventuele schokken wel beter opvangen dan in het verleden.

Surfer promoblok
31 mei 2023

Risicorapportage Financiële markten 2023

Nederlandse financiële stelsel kan schokken opvangen in tijden van economische onzekerheid.

Risicorapportage Financiële markten 2023
20 april 2023

Simulatie energieprijzen en bedrijfswinsten

Bedrijven hebben hogere kosten voor gas en elektriciteit opgevangen met energiebesparing en prijsverhogingen voor klanten. De hogere energieprijzen zullen naar verwachting niet tot veel extra verlieslatende bedrijven leiden.

Simulatie energieprijzen en bedrijfswinsten
13 juli 2022

Structurele oorzaken van lage rente

Rentetarieven vertonen al sinds de jaren tachtig een neerwaartse trend in onder andere het eurogebied. De reële rente (de voor inflatie gecorrigeerde rente) bevindt zich nu op een historisch laag niveau.

spaarpot met briefgeld
30 juni 2022

Inflatiescenario’s

De inflatie is op dit moment heel hoog, maar daalt naar verwachting in 2023. De Europese Centrale Bank (ECB) kan er door geloofwaardig beleid voor zorgen dat de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn in de eurozone stabiel rond de 2% zijn. Daarbij is er ruimte voor loonstijgingen in Nederland.

Een dame in de supermarkt
24 mei 2022

Risicorapportage Financiële markten 2022

Het Nederlandse financiële stelsel heeft de coronacrisis goed doorstaan en kan toekomstige schokken opvangen. Er zijn wel risico’s die elkaar kunnen versterken, aangedreven door hoge energieprijzen en inflatie, en daardoor een grotere impact kunnen hebben.

Financiele risicorapportage 2022
3 maart 2022

Van coronasteun naar generiek beleid: Inzichten voor een langetermijnstrategie

Steun of geen steun bij eventuele nieuwe economische schokken als gevolg van coronapandemie? In deze publicatie analyseert het CPB die vraag aan de hand van verschillende scenario’s.

CPB Coronapublicatie
25 mei 2021

Risicorapportage Financiële markten 2021

Het Nederlandse financiële stelsel is vooralsnog stabiel genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

primary image 740x420
21 april 2021

Consumptie daalde in eerste coronagolf door virusangst

Waardoor is de consumptie tijdens eerste golf van de coronapandemie gedaald? Door de angst die mensen hadden om door het virus geraakt te worden. Mensen vermeden de plekken waar ze eventueel besmet zouden kunnen raken.

Sale winkel