De ‘uniforme’ scenarioset voor pensioenberekeningen
De huidige scenarioset is gebaseerd op het model zoals dat door Koijen, Nijman en Werker (2010) is ontwikkeld, het KNW-model. Op dit moment bepalen expert-oordelen voor inflatie, rente en aandelenrendement een van de belangrijkste uitkomsten: het mediane verwachte pensioen. De goed- en slechtweerscenario’s rondom dit mediane pensioenscenario worden deels bepaald door expert-oordelen en deels door de model- en datakeuze. Daarbij komt dat enkel risico’s die aanwezig zijn in de data of in de handmatig opgelegde randvoorwaarden in de set zullen voorkomen. Grote structurele veranderingen in de economie vormen geen onderdeel van de scenarioset.
Een goede onderbouwing en analyse van de scenarioset is niet eenvoudig, maar wel een cruciale opdracht voor een volgende Commissie Parameters. De aannames in de huidige scenarioset zijn verdedigbaar, maar andere aannames kunnen ook goed gebruikt worden. Als verschillende aannames plausibel worden geacht is het extra belangrijk om de gemaakte keuzes in de scenarioset(s) uit te leggen, net als het benoemen van mogelijke beperkingen van het gebruik van deze scenarioset(s).
Downloads
Vragen en antwoorden
Welke invloed heeft de uniforme scenarioset in het huidige pensioenstelsel op kortingen en indexaties?
De uniforme scenarioset heeft geen invloed op kortingen en indexaties in het huidige pensioencontract: de dekkingsgraad van een pensioenfonds is hiervoor bepalend en die wordt bepaald op basis van de rekenrente, pensioentoezeggingen en de actuele marktwaarde van bezittingen.
Welke invloed heeft de uniforme scenarioset op het huidige beleggingsbeleid van pensioenfondsen?
De Nederlandsche Bank vermeldt expliciet op haar website dat de uniforme scenarioset niet is ontworpen voor het bepalen van de invulling van het beleggingsbeleid. Pensioenfondsen maken daarvoor eigen ALM-studies.