3 november 2015
Macro-economie bij balansproblemen en in de liquiditeitsval
Zowel balansproblemen als de nulondergrens hebben grote invloed op het gedrag van de macro-economie en op de macro-economische gevolgen van overheidsbeleid. De CPB Policy Brief 2015/09 ‘Lessen uit zeven jaar stagnatie in de Eurozone’ van Lukkezen en Kool bespreekt deze en geeft beleidsaanbevelingen.
Lees CPB Policy Brief 2015/09 ‘Lessen uit zeven jaar stagnatie in de Eurozone’.
Ter ondersteuning analyseert dit CPB Achtergronddocument de gevolgen van balansproblemen en de liquiditeitsval in eenvoudig conjunctuurmodel, het IS-MP-AD-AS model.
Uit dit model volgen zeven beleidsaanbevelingen:
- Bij balansproblemen en in de liquiditeitsval zijn de negatieve effecten van vraaguitval op de economie groter dan normaal.
- Wanneer balansproblemen te groot zijn, of de nulondergrens blijft binden, keert de economie niet meer vanzelf terug naar haar langetermijnevenwicht, maar glijdt weg in een (schuld)deflatiespiraal met economische stagnatie.
- Anticyclisch begrotingsbeleid is aantrekkelijker bij grote balansproblemen en de nulondergrens dan onder normale omstandigheden.
- Monetair beleid verliest aan kracht wanneer de nulondergens op de rente wordt bereikt.
- Om effectief te zijn bij ernstige balansproblemen en in de liquiditeitsval moet expansief beleid voldoende agressief worden ingezet.
- Grotere loon- en prijsflexibiliteit helpt niet op korte termijn bij grote balansproblemen en de nulondergrens.
- Structurele hervormingen helpen niet op korte termijn bij grote balansproblemen en de nulondergrens.
Downloads
Engels, Pdf, 1.9 MB
Auteurs
Jasper Lukkezen
Bas Jacobs
Clemens Kool