20 mei 2021
CPB Column - Just van Hal

Stage lopen vanuit het studentenhuis

Photo of Just van Hal
‘Studeren is de mooiste tijd van je leven’. Dat hoor je vaak zeggen, maar in het afgelopen jaar ging dat minder op dan normaal. De oplopende cijfers over studieachterstanden en psychische klachten onder studenten spreken boekdelen, en niet voor niks trekt de minister van Onderwijs ruimhartig de portemonnee (8,5 miljard euro, via het Nationaal Programma Onderwijs) om studenten ondanks corona alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst te bieden.
Just van Hal
stagiair interne communicatie en redactie bij het Centraal Planbureau
Photo of Just van Hal

Lees meer over het Nationaal Programma Onderwijs.

Toen het bruisende studentenleven ruim een jaar geleden plotsklaps stilviel, bleef voor studenten niets anders over dan het grootste gedeelte van de dag alleen op je kamer spenderen aan online colleges en zelfstudie. Bijbaantjes en de meeste fysieke sociale contacten vielen weg. Een belangrijk en leuk onderdeel van studeren is stage lopen. Maar zijn er nog wel stageplekken te vinden, en hoe loop je eigenlijk stage als vrijwel de hele wereld thuis zit te werken? 26 mei, is de 'Dag van de Stagiair'. Op deze dag worden stagiairs en stagebedrijven extra in het zonnetje gezet. 

Sinds 1 april mag ik mezelf officieel stagiair interne communicatie en redactie bij het CPB noemen. Aan iets nieuws beginnen is altijd spannend, maar in deze tijd des te meer. Want hoe kun je interne communicatie vormgeven als niemand op kantoor zit? Hoe leer je collega’s écht kennen als je ze alleen maar via een beeldscherm ziet?  En hoe creëer je voor jezelf een goed werkritme? Dat waren vragen die bij mij opkwamen toen de stage in zicht kwam. Momenteel zijn bij het CPB 13 stagiairs werkzaam, waarvan ik een selectie heb gesproken als kwalitatief onderzoekje naar hun ervaringen als CPB-stagiair. 

Zelf merkte ik meteen dat het online werken bij het CPB na een jaar best goed ontwikkeld is. Zonder veel moeite lukte het me om de thuiswerk-software te installeren en op al mijn vragen werd via de email snel en duidelijk antwoord gegeven. Na mijn eerste week in het cluster communicatie ontdekte ik dat op deze manier stage lopen te doen is; Er is voldoende werk, de afstemming en het contact met de directe collega’s is prettig en ik krijg verantwoordelijkheid en vrijheid in het doen van mijn taken. 

Forensen

Het grootste verschil tussen stage lopen in coronatijd ten opzichte van vroeger is het thuiswerken. Zelf woon ik in Nijmegen, en duurt reizen met het openbaar vervoer van mijn huis naar het CPB-kantoor in Den Haag zo’n twee uur. Het feit dat ik deze reis dankzij het digitaal werken niet hoef te maken, scheelt me dagelijks zo’n vier uur reistijd. Omdat ik vooraf al wist dat ik grotendeels thuis zou gaan werken, werd deze stage mogelijk voor mij. In die zin heeft corona juist deuren voor me geopend, in plaats van dichtgegooid. 

Een ander voordeel van stage lopen in coronatijd is het feit dat je verder als student deze tijd weinig nieuws meemaakt. Het stagewerk zorgt voor veelzijdigere dagen. Medestudenten spreek je weinig vanwege alle restricties en de lage mate van interactiviteit van de online colleges. Door het stage lopen bij een instituut, waar alles gewoon op volle toeren doordraait, kom je in een wereld terecht waar je ondanks het thuiswerken veel nieuwe mensen leert kennen die veel kennis en knowhow hebben binnen hun vakgebied. Hierdoor voegt het stage lopen niet alleen toe aan je ervaring en kennis, maar wordt het deze tijd ook op sociaalpsychologisch vlak een toevoeging. 

Kleine ruimte

Een nadeel van het corona-stage lopen is dat als student in een studentenhuis alles zich afspeelt in dezelfde kleine ruimte van 15 vierkante meter. Alles gebeurt op je kamer; slapen, eten, studeren, en nu ook stage lopen. Af en toe leidt dit tot verlangen naar een werkplek die losstaat van deze kleine ruimte. 

Waar andere medewerkers van het CPB tijdens het werken aan huis wellicht te kampen hebben met bijvoorbeeld luidruchtige kinderen of storende echtgenoten, brengt wonen in een studentenhuis heel andere afleidende factoren met zich mee. Je huis delen met vijf andere druktemakers is niet per se een recept voor innerlijke rust en concentratie. Daarentegen zorgt het wel voor dat stukje aanspraak dat je normaal gesproken op de werkvloer zou hebben, en dat velen nu moeten missen. Tussen het werk door een kopje koffie met je huisgenoten drinken of samen een boterhammetje eten, maakt de werkdag toch net wat gezelliger. 

Productiviteit

Stage lopen in coronatijd is anders dan normaal, maar zeker niet minder zinnig. Inhoudelijk gezien blijft het werk een verrijking, en ik denk dat de productiviteit bij het thuiswerken misschien zelfs hoger ligt dan op kantoor. Het sociale contact en de onderlinge interactie op kantoor blijven echter punten die op de thuiswerkplek lastig na te bootsen zijn. Toch voel ik, ondanks dat ik nog niet op kantoor ben geweest en mijn collega’s niet fysiek heb ontmoet, binding met de organisatie. 

Het coronavirus heeft voor veel studenten, met name mbo’ers, het vinden en lopen van een stage een stuk lastiger gemaakt. Het lage aanbod en het thuiswerken leiden tot achterstanden en psychische druk. Hopelijk biedt de investering van de minister van Onderwijs verlichting, en kunnen in de toekomst meer studenten, net als ik, een fijne en goede stageplek vinden. 

Ben je op zoek naar een stage, en lijkt het je leuk om dit bij het CPB te doen? Kijk dan op www.cpb.nl.

Just van Hal

alle columns en artikelen

Just van Hal

stagiair interne communicatie en redactie bij het Centraal Planbureau

Neem contact op

Lees meer over