Betere risicospreiding van eigen bijdragen in de verpleeghuiszorg
Betere spreiding eigen bijdragen verlaagt financieel risico verpleeghuiszorg
Het financieel risico van eigen bijdragen in de verpleeghuiszorg is aanzienlijk. Een deel van de ouderen heeft namelijk langdurig verpleeghuiszorg nodig, waardoor de eigen bijdragen zich jaar na jaar opstapelen. Hoewel drie kwart van de ouderen geen of maximaal een jaar verpleeghuiszorg nodig heeft, heeft een klein deel van de ouderen vele jaren verpleeghuiszorg nodig. Zo verblijft 10% van de ouderen langer dan vier jaar in het verpleeghuis, 5% langer dan zes jaar en 1% zelfs langer dan tien jaar.
De middeninkomens dragen daarbij de zwaarste lasten. Voor hen kan de eigen bijdrage oplopen tot zo’n 70% van het netto-inkomen. Hoge inkomens betalen in euro’s weliswaar meer (tot maximaal 29.000 euro per jaar), maar dat is een veel lager percentage van hun inkomen. Lage inkomens profiteren van een vrijstelling. Van de ouderen met een middeninkomen betaalt 10% gedurende hun leven in totaal bijna 33.000 euro of meer aan eigen bijdragen voor verpleeghuiszorg, 1% betaalt zelfs 80.000 euro of meer.
Auteurs: Rob Aalbers (CPB,) Bram Wouterse (Erasmus School of Health Policy & Management) en Arjen Hussem (PGGM) .
Downloads
Deze analyses maken gebruik van het levensmodel beschreven in Wouterse et al., 2019. Dit model wordt kort besproken in hoofdstuk 2. Ook komen daar de aanpassingen van het model aan bod die voor de analyses zijn gebruikt aan bod. In hoofdstuk 3 gaan we in op de verschillende varianten. In hoofdstuk 4 beschrijven we de berekening van de voorbeelden die in de publicatie worden behandeld.
Downloads
Auteurs: Rob Aalbers (CPB,) Bram Wouterse (Erasmus School of Health Policy & Management) en Arjen Hussem (PGGM)