Zoekresultaten

Er zijn 9 zoekresultaten.
13 oktober 2022

Zorguitgaven, ons een zorg?

Een nieuwe CPB-raming van de collectieve zorguitgaven laat zien dat die tussen 2020 en 2060 toe zullen nemen van 10% tot 18% BBP. Het CPB schetst in de publicatie ‘Zorguitgaven, ons een zorg?’ drie denkrichtingen om daar mee om te gaan.

Verpleeghuis
9 juni 2020

Betere risicospreiding van eigen bijdragen in de verpleeghuiszorg

Betere spreiding eigen bijdragen verlaagt financieel risico verpleeghuiszorg.

primary image 740x420
9 juni 2020

Eigen bijdragen in de verpleeghuiszorg

In de publicatie ‘Betere risicospreiding van eigen bijdragen in de verpleeghuiszorg’ (Wouterse et al., 2020) beschrijven we de welvaartseffecten van de eigen betalingen in de intramurale langdurige zorg over de...

22 november 2018

Opnieuw invoeren zorgprofielen VV 1-3

De SP heeft het CPB verzocht om de budgettaire effecten te bepalen van het opnieuw invoeren van de zorgprofielen 1 tot en met 3 voor verpleging en verzorging (ZP VV 1-3) in de Wet langdurige zorg (Wlz).

3 september 2018

Toelichting raming zorguitgaven voor mlt en houdbaarheid

Het CPB heeft op verzoek van het ministerie van Financiën een notitie geschreven waarin de systematiek van de middellangetermijnverkenning (mlt) om de stijging van de zorguitgaven te bepalen vergeleken wordt met de systematiek van de houdbaarheidsstudies.

10 juli 2018

Analyse actieprogramma ‘Werken in de Zorg’

Het CPB heeft op verzoek van PVV, GroenLinks, SP, PvdA, 50PLUS, DENK, SGP en FVD het actieprogramma ‘Werken in de zorg’ geanalyseerd. Naast de budgettaire effecten komen ook de programma-effecten (het effect op de werkgelegenheid in de zorg) van het actieprogramma aan bod.

18 oktober 2017

Toelichting middellangetermijn (mlt)-raming voor de Wmo / jeugd

Deze CPB Notitie geeft een nadere toelichting op de totstandkoming en methodiek van de middellangetermijn (mlt)-raming voor de Wmo/jeugd en de interpretatie van de uitkomsten.

18 mei 2017

De introductie van dure technologie in de zorg

Nieuwe medische technologie kan veel gezondheidswinst opleveren. Toch is niet altijd even duidelijk of en in welke mate er sprake is van gezondheidswinst.

18 mei 2017

De introductie van dure technologie in de zorg: analysekader en case studies

Adoptie van nieuwe medische technologie kan veel gezondheidswinst opleveren en op die manier bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Maar de introductie van nieuwe technologie kan ook de zorgkosten opdrijven en daarmee de betaalbaarheid van zorg in gevaar brengen.