Publicaties


23 januari 2025

Over vrijhandelsovereenkomsten en Zuid-Amerikaanse stamppot

In de supermarkt realiseert CPB’er Benjamin Wache zich dat hij enkel Nederlandse producten op zijn lijstje heeft. Door vrije handel zijn landen gespecialiseerd in bepaalde goederen. Welke mogelijke invloed heeft het EU-Mercosur akkoord hierop?

Portretfoto Benjamin Wache
21 januari 2025

Buitengewone maatregelen: de rol van schuldenniveaus in budgettaire beleidsreacties op Covid-19

Landen met een hoge staatsschuld gaven vaak meer coronasteun dan gebruikelijk was bij een economische recessie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. De coronacrisis heeft grote economische impact...

Covid virus
16 januari 2025

Leven in interessante tijden

‘Moge je leven in interessante tijden’, dit is een passende beschrijving van het tijdperk na de inauguratie van Donald Trump. Maar brengen die tijden zegeningen, tegenspoed – of allebei?

Portretfoto Gerdien Meijerink
9 januari 2025

De snelstudeerbonus

Hoe langer de duur van de studie, hoe hoger de studieschuld. Hoe lang studenten studeren hangt af van gemaakte keuzes, maar niet altijd. CPB’er Sabine Verbunt bespreekt een mogelijke oplossing: een snelstudeerbonus.

Portretfoto Sabine Verbunt
9 januari 2025

De effecten van subsidies op woningbouw

Woningbouwsubsidies hebben bij stijgende huizenprijzen, zoals nu het geval is, maar beperkt effect op de hoeveelheid woningen die gebouwd wordt. Ook bestaat er een groot risico dat subsidies de grondprijzen opdrijven.

Man in de bouw promoblok
27 december 2024

Geluk is niet maakbaar, maar gelijke kansen helpen

Maakt geld gelukkig? Dat is gelukkig wetenschappelijk onderzocht. CPB-directeur Pieter Hasekamp gaat in zijn essay in Het Financieele Dagblad in op het onderzoek van “geluksprofessor” Ruut Veenhoven.

Portretfoto Pieter Hasekamp
23 december 2024

Meerjarenonderzoeksprogramma 2025-2027

Het strategisch meerjarenonderzoeksprogramma 2025-2027 (mjop) geeft aan welke onderzoeksambities het CPB heeft.

19 december 2024

De les van de oliebollentest

Wat is de overeenkomst tussen economisch onderzoek en de oliebollentest? Meten is moeilijk en een getal vertelt niet het hele verhaal.

Portretfoto Mariëlle Non
19 december 2024

Een steuntje in de rug: vermogensmobiliteit van ouder op kind

Het vermogen van ouders bepaalt steeds meer hoe kapitaalkrachtig hun kinderen later zijn. Dit geldt vooral voor kinderen van ouders met de hoogste vermogens.

Ouder geeft kind geld promoblok
18 december 2024

Evaluatie verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting

Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De regeling sluit niet aan bij problemen van het mkb, en het voordeel komt voor een groot deel...

Werk in een staalfabriek