Zoekresultaten

Er zijn 11 zoekresultaten.
7 december 2017

De vormgeving van eigen betalingen in de zorg maakt uit: een vergelijking tussen de no-claimkorting en het eigen risico

Momenteel is er discussie over de hoogte en de vormgeving van eigen betalingen. Deze studie sluit aan bij de huidige discussie door de effecten van de no-claimkorting en van het verplicht eigen risico op zorguitgaven te meten.

3 november 2017

Eigen bijdragen in de langdurige thuiszorg – beïnvloeden ze het gebruik van zorg?

Sinds de decentralisatie van delen van de AWBZ in 2015, is er regelmatig discussie over de effecten van de eigen bijdrage op het gebruik van langdurige (thuis-)zorg (persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding). In dit paper schatten we deze effecten aan de hand van de wijziging in de vermogensinkomensbijtelling (VIB) van januari 2013.

18 oktober 2017

Toelichting middellangetermijn (mlt)-raming voor de Wmo / jeugd

Deze CPB Notitie geeft een nadere toelichting op de totstandkoming en methodiek van de middellangetermijn (mlt)-raming voor de Wmo/jeugd en de interpretatie van de uitkomsten.

12 oktober 2017

Het effect van de hoogte van de nominale premie op de keuze voor een zorgverzekeraar

Het CPB heeft samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en Harvard Medical School onderzocht of overstapgedrag van consumenten bij verzekeringspolissen, en daarmee de concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt, wordt beïnvloed door de verhouding tussen rechtstreekse betalingen en inkomensafhankelijke bijdragen.

16 augustus 2017

Actualisatie Middellangetermijnverkenning 2018-2021

Deze CPB Notitie geeft een nadere actualisatie van de Middellangetermijnverkenning 2018-2021. De notitie beschrijft het economische en budgettaire beeld voor de periode 2018-2021 en geeft vervolgens een overzicht van de verschillen ten opzichte van de verkenning uit maart 2017. Belangrijke wijzigingen ten opzichte van de vorige verkenning vormen de hogere groei op korte termijn en het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.

18 mei 2017

De introductie van dure technologie in de zorg

Nieuwe medische technologie kan veel gezondheidswinst opleveren. Toch is niet altijd even duidelijk of en in welke mate er sprake is van gezondheidswinst.

18 mei 2017

De introductie van dure technologie in de zorg: analysekader en case studies

Adoptie van nieuwe medische technologie kan veel gezondheidswinst opleveren en op die manier bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Maar de introductie van nieuwe technologie kan ook de zorgkosten opdrijven en daarmee de betaalbaarheid van zorg in gevaar brengen.

24 februari 2017

Overstapgedrag en prijsconcurrentie bij zorgverzekeringen: een overzicht van de afgelopen twintig jaar

De afgelopen twintig jaar is er in Nederland gewerkt aan een geleidelijke invoering van concurrentie in de zorgverzekeringsmarkt. De belangrijkste hervorming was de introductie van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006.

24 februari 2017

De markt voor huishoudelijke hulp: Gemeentelijk inkoopbeleid en gebruik door burgers onder de Wmo 2007

Dit boek beschrijft de ontwikkelingen op de markt voor huishoudelijke hulp vanaf het eerste jaar van de decentralisatie tot en met het een na laatste jaar voor de invoering van de ‘nieuwe’ Wmo in 2015.

16 februari 2017

Bezettingsnormen voor de verpleeghuiszorg

Deze CPB Notitie geeft toelichting op de CPB-berekening van de intensiveringen die nodig zijn om een bezettingsnorm in de verpleeghuiszorg te halen van twee gekwalificeerde medewerkers op een groep van acht bewoners.