Zoekresultaten

Er zijn 78 zoekresultaten.
12 december 2024

De reactie op eigen betalingen in de zorg: de invloed van leeftijd, geslacht en inkomen

Het concept van eigen betalingen in de zorg is een veelgebruikt sturingsinstrument om de zorg doelmatig te houden. Maar de reactie op eigen betalingen kan mogelijk verschillen per subgroep.

Pijnstillers en geld
15 oktober 2024

Inkomens- en risicosolidariteit in de Zorgverzekeringswet

De inkomenssolidariteit in de Nederlandse zorg is relatief laag. Huishoudens met een middeninkomen dragen relatief het meeste bij aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de rijkste huishoudens juist relatief het minst.

Mantelzorger promo block
19 september 2024

Heilige gralen in de zorg

Experimenten zijn de heilige graal in de zorgeconomie. In haar column bespreekt CPB’er Jante Parlevliet welke belangrijke vragen experimenten kunnen helpen beantwoorden.

Portretfoto Jante Parlevliet
21 december 2023

Kan machine learning gezondheidsrisico’s inschatten?

Machine learning heeft grote voorspelkracht. Kan die worden ingezet om gezondheidsrisico’s van te voren in te schatten? Kan machine learning helpen bij een preventief gezondheidsbeleid? CPB’er Emile Cammeraat bespreekt het in zijn column.

Portretfoto Emile Cammeraat
14 december 2023

Arbeidsmarkt- en gezondheidsrisico’s stapelen zich op bij dezelfde personen

De kans om ernstig ziek of afhankelijk te worden van een uitkering is ongelijk verdeeld. De meeste mensen in de leeftijdsgroep 25-60 jaar lopen relatief weinig risico, maar één procent heeft een tot wel dertig keer...

risico
14 december 2023

Stapeling en voorspelbaarheid van arbeidsmarkt- en gezondheidsschokken

Tegengeslagen zoals ontslag of ziekte kunnen mensenlevens flink overhoop halen. Deze studie laat zien dat dergelijke negatieve gebeurtenissen van tevoren in te schatten zijn en sterk met elkaar samenhangen.

risico
16 mei 2023

Leefbaarheidseffecten van integrale infrastructuurprojecten: inzichten uit onderzoek

Woningzoekers houden deels rekening met geluidsoverlast en luchtvervuiling bij de aankoop van een huis, blijkt uit de overzichtsstudie ‘Leefbaarheidseffecten van integrale infrastructuurprojecten: inzichten uit onderzoek’.

Het Europaplein in Maastricht, een foto van Rob Poelenjee
16 mei 2023

Huizenkoper weegt gezonde leefomgeving beperkt mee in bod

Woningzoekers houden deels rekening met geluidsoverlast en luchtvervuiling bij de aankoop van een huis. Een verbetering in de luchtkwaliteit en een vermindering van geluidsoverlast lijkt  voor een beperkte stijging van...

Het Europaplein in Maastricht, een foto van Rob Poelenjee
6 april 2023

Wikken tussen twee zorgen

De zorg hield politiek Den Haag bezig na onze afgelopen raming. Maar hoe verhoudt onrust over stijgende zorgpremies zich tot zorgen over de kwaliteit van zorg? Wetenschappelijk medewerker Timo Lambregts schrijft erover in zijn column.

Portretfoto van Timo Lambregts
26 januari 2023

Denkkader Zorgbekostiging

Wat zijn de (economische) effecten op de netto collectieve uitgaven en de kwaliteit van zorg van een verandering in de bekostiging? Het Centraal Planbureau heeft op basis van de literatuur een denkkader zorgbekostiging ontwikkeld om deze vraag voor uiteenlopende vormen van de bekostiging te kunnen beantwoorden.

Foto van een traumakamer in een ziekenhuis