Zoekresultaten

Er zijn 18 zoekresultaten.
9 juli 2024

Besparingen van Nederlandse huishoudens

Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen, vooral om hun hypotheken af te lossen. Strengere hypotheekregels lijken daarvan de oorzaak.

Spaarvarken
29 augustus 2023

Wederuitvoer als motor achter Nederlands uitvoersucces

Uitvoer is belangrijk is voor Nederlandse economie. Toch werden CPB-onderzoekers verrast toen ze er onderzoek naar gingen doen.

Portretfoto van Eva van der Wal
29 augustus 2023

Wederuitvoer motor achter stijging Nederlandse export

De Nederlandse goederenuitvoer heeft in 2021 en 2022 een sterke groei doorgemaakt, ook ten opzichte van andere eurolanden. Dit is voor een groot deel te danken aan een sterke stijging van de wederuitvoer, blijkt uit CPB-onderzoek.

Containerschip in de haven
29 september 2022

Les geleerd over bedrijfsinvesteringen

Bedrijfsinvesteringen gaan niet meer alleen over machines en gebouwen. Bedrijven zijn steeds meer gaan investeren in immateriële activa. Maar hoe kun je die ontwikkeling in de toekomst goed in beeld krijgen? Dat legt CPB-ramer Eva van der Wal uit.

Eva van der Wal
8 juli 2022

CPB analyseert maatregelen in Herstel- en Veerkrachtplan

Het CPB analyseerde op verzoek de maatregelen in het Herstel- en Veerkrachtplan. Dit plan is vereist om geld uit de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit van de Europese Unie te ontvangen. Voor Nederland gaat het om 4,7 mld euro.

Nederland en de Europese Unie
30 juni 2022

Zijn we collectief armer geworden? Minder dan we dachten

We zijn door stijgende energieprijzen collectief armer geworden in Nederland. Toch hoeven we de broekriem niet stevig aan te halen en is er ruimte voor herverdeling van de lasten, betoogt CPB-directielid Marcel Timmers in zijn column.

foto van Marcel Timmer
30 juni 2022

Inflatiescenario’s

De inflatie is op dit moment heel hoog, maar daalt naar verwachting in 2023. De Europese Centrale Bank (ECB) kan er door geloofwaardig beleid voor zorgen dat de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn in de eurozone stabiel rond de 2% zijn. Daarbij is er ruimte voor loonstijgingen in Nederland.

Een dame in de supermarkt
28 september 2021

Economische analyse steunpakket 2020

De door de overheid verleende coronasteun in 2020 is effectief geweest. Het voorkwam een sterke stijging van de werkloosheid en heeft bedrijven overeind gehouden. Naar schatting hebben dankzij het steunbeleid tussen de 65 duizend en 180 duizend mensen hun baan behouden. Het steunpakket verstoorde wel de bedrijvendynamiek.

Corona-icoon, de kuchende mens
28 september 2021

Macro-economische effecten van coronasteunbeleid in 2020

De coronarecessie in 2020 was in Nederland kleiner dan die in andere landen, terwijl de omvang van het steunbeleid bovengemiddeld was. De loondoorbetaling voor Nederlandse werknemers in de NOW-regeling was hoger dan in...

Corona-icoon, de kuchende mens
20 november 2020

Kosten- en batenbegrippen in klimaatbeleid

Dit rapport, opgesteld door CPB en PBL, behandelt kosten- en batenbegrippen die worden toegepast bij berekeningen voor klimaatbeleid. Het rapport gaat in op de functies die de verschillende kosten-batenbegrippen...