Inkomensongelijkheid naar migratieachtergrond
Inkomensverschillen mensen met en zonder migratieachtergrond nauwelijks afgenomen
Mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond hebben ongeveer een kwart minder te besteden dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Dat komt vooral door verschillen in inkomen uit werk. Mensen met een migratieachtergrond hebben minder vaak betaald werk en verdienen minder per uur.
Het lagere uurloon en de lagere arbeidsparticipatie van mensen met een migratieachtergrond hangen voor een belangrijk deel samen met hun lagere opleidingsniveau. Mochten politieke partijen iets willen doen aan de inkomensverschillen, dan lijkt het zinvol om in te zetten op zowel het verder verhogen van het opleidingsniveau van mensen met een migratieachtergrond, als op het verbeteren van hun kansen op de arbeidsmarkt.
Downloads
Het verkleinen van inkomensverschillen is belangrijk voor een gelijkwaardige samenleving en het benutten van het arbeidspotentieel. Mochten politieke partijen iets willen doen aan de inkomensverschillen, dan lijkt het zinvol om in te zetten op zowel het verder verhogen van het opleidingsniveau van mensen met een migratieachtergrond, als op het verbeteren van hun kansen op de arbeidsmarkt.
Dit blijkt uit het achtergronddocument 'Inkomensongelijkheid naar migratieachtergrond in kaart'. Hierin analyseert het CPB verschillen in inkomen tussen personen zonder en personen met een migratieachtergrond in Nederland tussen 2003 en 2017. Centraal in de analyses staat de populatie tussen 30 en 40 jaar. Voor deze groep brengen we verschillen in persoonlijk en huishoudinkomen in kaart en kijken we welke factoren bijdragen aan deze verschillen.
Downloads
Auteurs
On average, migrant children end up lower in the income distribution compared to native children, even if their parents have equal incomes.