Zoekresultaten

Er zijn 7 zoekresultaten.
20 september 2022

Raming van het bijstandsvolume in de MEV 2023

Het CPB raamt het gemiddelde aantal bijstandsuitkeringen op ongeveer 341.000 in 2022. Dit is een daling van 19.000 uitkeringen ten opzichte van het gerealiseerde volume in 2021. De daling komt voornamelijk door de...

15 februari 2018

Eenverdieners onder druk

Het verschil in belastingdruk voor een- en tweeverdieners is sterk opgelopen. De vraag rijst of een verdere stijging wenselijk is met het oog op gelijkheid en doelmatigheid. Door voorgenomen beleidsmaatregelen loopt het verschil in belastingdruk voor een- en tweeverdieners in de toekomst verder op.

15 februari 2018

De belastingdruk van een- en tweeverdieners vanaf 2005

Een intertemporele en internationale analyse van de belastingdruk voor paren in Nederland.In dit achtergronddocument analyseren we de belastingdruk van een- en tweeverdieners in Nederland.

15 februari 2018

De fiscale behandeling van minstverdienende partners in Nederland: Is de gelijkheid uit het zicht verloren?

Het afgelopen decennium was het beleid in Nederland gericht op het bevorderen van de arbeidsparticipatie, mede vanwege de houdbaarheid van de overheidsfinanciën in het licht van de vergrijzing, en een gelijkere verdeling van arbeid en zorg tussen mannen en vrouwen.

22 november 2017

Goedkoper geknipt, maar ook vaker? De btw-verlaging voor kappersdiensten

Op 1 januari 2000 is de btw op een aantal arbeidsintensieve diensten verlaagd van 17,5 naar 6 procent. Voor kappersdiensten is deze btw-verlaging grotendeels aan de consumenten doorgegeven via lagere prijzen. Hoewel de btw-verlaging tot doel had de werkgelegenheid te bevorderen, kan dat niet met data worden hardgemaakt.

27 september 2017

Optimale inkomensondersteuning voor alleenstaande ouders: Is het beleid af?

In het afgelopen decennium zijn er grote hervormingen geweest in de inkomensondersteuning voor alleenstaande ouders in Nederland. De doelstellingen van deze hervormingen waren het verbeteren van de financiële prikkel om te gaan werken en het vereenvoudigen van het systeem.

13 juni 2017

De effectiviteit van de fiscale aftrek scholingsuitgaven

Het CPB publiceerde in juli 2016 de notitie “Evaluatie aftrekpost scholingsuitgaven”. Deze notitie beschreef het gebruik van de aftrekpost en het effect ervan op de deelname en uitgaven aan scholing. De achterliggende econometrische analyses bij deze notitie zijn nu in detail uitgewerkt in een wetenschappelijk paper, dat ook aanvullende analyses bevat op basis van de recent ontwikkelde techniek ‘regression kink design’.