Publicaties


21 december 2023

Kan machine learning gezondheidsrisico’s inschatten?

Machine learning heeft grote voorspelkracht. Kan die worden ingezet om gezondheidsrisico’s van te voren in te schatten? Kan machine learning helpen bij een preventief gezondheidsbeleid? CPB’er Emile Cammeraat bespreekt het in zijn column.

Portretfoto Emile Cammeraat
14 december 2023

Iedereen hoogopgeleid voor een gezonder Nederland?

Je hebt het vast eens gehoord: mensen met een langere vervolgopleiding leven langer in goede gezondheid dan mensen met een kortere vervolgopleiding. Maar is het opleidingsniveau wel de oorzaak van de goede gezondheid? CPB'er Sabine Verbunt bespreekt het in haar column.

Portretfoto Sabine Verbunt
7 december 2023

Denken en debatteren over demografie

Demografie gaat over ons allemaal, en staat aan de basis van wat er in onze maatschappij en in onze economie gebeurt, stelt Jan-Maarten van Sonsbeek in zijn column. Hij laat zien dat demografische ontwikkelingen ook nu weer sterk in de belangstelling staan.

portretfoto Jan-Maarten van Sonsbeek
1 december 2023

Maak serieus werk van simpel beleid

Er is een breed gedragen, en breed uitgedragen, gevoel dat de samenleving te ingewikkeld is geworden. Volgens velen zijn overheidsbeleid en regelgeving te complex, onbegrijpelijk en onvoldoende gericht op de menselijke maat.Vanuit economisch perspectief zie ik drie redenen waarom het gebrek aan eenvoud problematisch is, schrijft Pieter Hasekamp in zijn FD-essay.

portretfoto pieter hasekamp
23 november 2023

Het economisch belang van onze grondwet

De grondwet is deze maand 175 jaar geworden. Wat heeft dit heugelijke feit met het CPB te maken? En waarom is de grondwet ook voor de Nederlandse overheidsfinanciën en brede welvaart heel belangrijk? CPB'er Frits Bos komt in zijn column met antwoorden op deze vragen.

portretfoto Frits Bos
16 november 2023

Een debat over waarde

Naast lof is er ook kritiek met betrekking tot de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. CPB’er Jacco van Maldegem dook in de archieven en constateert in zijn column dat “de kanttekeningen net zo oud zijn als de doorrekening zelf”.

portretfoto Jacco van Maldegem
9 november 2023

Groenere toekomst door herijking van Europese begrotingsnormen

Hoe kunnen nieuwe begrotingsregels bij de noodzakelijke energietransitie helpen? Op 16 november zal deze vraag centraal staan tijdens de jaarlijkse CPB-Lecture, die Jeromin Zettelmeyer gaat houden. CPB-directielid Marcel Timmer schetst in een column de dilemma's.

portretfoto marcel timmer
3 november 2023

Aan het eind betaalt de burger de rekening

Het is verkiezingstijd. In de campagne gaat het over de toekomst van Nederland, over maatschappelijke opgaves, over plannen van politieke partijen — en over geld. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp is dat laatste uiteindelijk een middel om keuzes te maken, en die zichtbaar te maken. Lees hier zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad.

portretfoto Pieter Hasekamp
26 oktober 2023

Van de modellenwerkelijkheid naar de universiteit

Na bijna 25 jaar voor het CPB gewerkt te hebben ga ik het CPB verlaten. Het was een prachtige tijd, maar de mogelijkheid om hoogleraar te worden aan de Universiteit Leiden kon ik niet laten lopen. In deze column blik ik terug op mijn tijd bij het CPB, wat er in die tijd is veranderd en wat er gelijk is gebleven.

portretfoto van Egbert Jongen
19 oktober 2023

Fossiele dilemma’s

Hoe helpen we de energietransitie en het klimaat verder? Dat is de kernvraag als het gaat om fossiele energiesubsidies. CPB-onderzoeker Peter Zwaneveld reflecteert in zijn column op een studie hierover die hij recent met collega's uitbracht.

portretfoto van Peter Zwaneveld