Publicaties


23 mei 2024

Het ene tarief is het andere niet

CBAM, de nieuwe Europese CO2-invoerheffing, beprijst een negatief extern effect: CO2-uitstoot. De CBAM zorgt dat er minder CO2-uitstoot uit de EU ‘weglekt’. CPB’er Rutger Teulings gaat hier dieper op in.

Portretfoto Rutger Teulings
25 april 2024

Europese importheffing op CO2 effectief tegen weglek

Vanaf 2026 introduceert de EU geleidelijk een CO2-importheffing aan de buitengrens (CBAM), om verplaatsing van CO2-uitstoot naar buiten de EU tegen te gaan. CBAM vermindert deze CO2-weglek met ongeveer een derde.

Smelterij
26 april 2023

Nederland gebaat bij internationaal beleid over tariefkosten in waardeketens

Bedrijven hebben te maken met verschillende handelskosten die hun internationale concurrentiepositie beïnvloeden. Naast directe tariefkosten op importen en exporten zijn er ook indirecte tariefkosten die elders in de...

26 april 2023

Instrumentarium voor waardeketenonderzoek

We introduceren twee nieuwe instrumenten om internationale handel beter te begrijpen. Met de handelskostenindex berekenen we de totale handelskosten van een waardeketen. Met het nieuwe zwaartekrachtmodel, dat ook handel...

13 juli 2022

Structurele oorzaken van lage rente

Rentetarieven vertonen al sinds de jaren tachtig een neerwaartse trend in onder andere het eurogebied. De reële rente (de voor inflatie gecorrigeerde rente) bevindt zich nu op een historisch laag niveau.

spaarpot met briefgeld
23 juni 2022

Economische verwevenheid met China via handel: twee kanten van een medaille

Dat blijkt uit een studie van het CPB en CBS over de economische verwevenheid van Nederland en de Europese Unie met China. Nederland en Europa hebben baat bij de handel met China, en andersom. Deze handel zorgt echter ook voor wederzijdse economische afhankelijkheid.

Handel met China
23 maart 2022

Analyse van de internationale handelssancties tegen Rusland

Het effect van de huidige handelssancties tegen Rusland voor Nederlandse economie zijn op termijn beperkt. Bij een eventuele stop van de Russische energietoevoer kan Nederland indirect wel flink geraakt worden o.a. via internationale productieketens.

Protest tegen Rusland
26 januari 2022

Handelsbaten van de EU en de interne markt

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) ligt structureel 3,1% hoger door de handelsvoordelen van de Europese Unie. Hiermee is Nederland één van de landen die het meest baat hebben van de toegenomen handel door de EU.

handelsbaten EU
27 augustus 2020

Lage rente en de toekomst van pensioenen

Lage rente zorgt ook in het nieuwe pensioencontract voor lastige keuzes.

primary image 740x420
17 juli 2020

Analyse van handelsbeleid met een graviteitsmodel

In dit achtergronddocument onderzoeken wij of het standaard graviteitsmodel door het CPB gebruikt kan worden voor onderzoek naar de effecten van handelsbeleid op export. Het is geschikt voor lange termijn handelsbeleid...