Publicaties


31 mei 2022

Gemeentelijke trends in het gebruik van Wmo-ouderenzorg

In 2015 kregen gemeenten nieuwe taken in de ouderenzorg. Hun beleidsvrijheid had kunnen leiden tot grotere regionale verschillen in zorggebruik. Toch zijn deze verschillen uiteindelijk niet toegenomen.

ouderenzorg
5 oktober 2021

Leefstijlinterventie op de werkplek en de relatie met productiviteit en zorgkosten

Heeft een leefstijlinterventie op de werkvloer van een groot Nederlands bedrijf geleid tot productievere en gezondere werknemers? Naar het antwoord op die vraag deed het CPB onderzoek.

foto van een dashboard
10 december 2020

Wijkteams en praktijkondersteuners in de jeugdzorg

Beoogde daling gespecialiseerde jeugdzorg na decentralisatie niet zichtbaar. De inzet van wijkteams of praktijkondersteuners bij de huisarts (POH’s) leidt nog niet tot een vermindering van het aantal kinderen in gespecialiseerde tweedelijnsjeugdzorg.

primary image 740x420
24 juli 2020

Zorgkeuzes in Kaart 2020: Analyse van beleidsopties van politieke partijen voor de zorg

Zorgkeuzes in Kaart (ZiK) 2020 inventariseert een breed scala aan beleidsopties voor de zorg voor de volgende kabinetsperiode.

primary image 740x420
24 juli 2020

Eigen betalingen in de Zorgverzekeringswet: bijlage bij het rapport 'Zorgkeuzes in Kaart 2020'

In 'Zorgkeuzes in Kaart 2020' is een nieuwe methodiek gebruikt om de budgettaire effecten van wijzigingen van de vormgeving van eigen betalingen in de Zorgverzekeringswet (Zvw) te kwantificeren....

primary image 740x420
1 juni 2018

Herberekening budgettaire effecten abonnementstarief in de Wmo

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft nieuwe cijfers ontvangen over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op verzoek van het ministerie heeft het Centraal Planbureau daarom de budgettaire effecten van het abonnementstarief in de Wmo opnieuw berekend.