Publicaties


4 april 2024

Prijsontwikkeling van consumptie: verschillen tussen huishoudens

De mate waarin huishoudens worden geraakt door prijsveranderingen van goederen en diensten varieert sterker binnen inkomensgroepen dan tussen inkomensgroepen. Dat maakt gericht koopkrachtbeleid bij prijsschokken lastig vorm te geven.

Vrouw in supermarkt
9 juni 2022

Stresstest kosten van levensonderhoud

Bij blijvend hoge prijzen van energie en andere vaste lasten kunnen op termijn tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens moeite krijgen met het betalen van hun maandelijkse lasten. Dat komt neer op tussen de 9% en 15% van alle huishoudens.

Gaspit op fornuis
4 september 2020

Stresstest huishoudens

Minstens 75.000 huishoudens binnen drie maanden in financiële problemen na inkomensverlies.

corona stresstest huishoudens
11 augustus 2020

Het ramen van de loongroei en prijsinflatie in Nederland met een BVAR-model

Dit Engelstalig achtergronddocument beschrijft een Bayesiaans Vector Autoregressie (BVAR) tijdreeksmodel om de CPB-kortetermijnramingen van de loon- en prijsontwikkeling te ondersteunen....

18 juni 2020

Kansrijk armoedebeleid

Gerichte maatregelen om armoede te verminderen zoals de verhoging van de bijstand, zijn effectief, maar kosten geld en vaak banen.

primary-image 740x420
12 september 2019

Arbeidsparticipatie, gewerkte uren en economische zelfstandigheid van vrouwen

Het gemiddelde inkomen van vrouwen daalt sterk na de geboorte van het eerste kind. Het inkomen van mannen blijft praktisch op peil.

Arbpart
16 augustus 2018

Toelichting aanpassingen presentatie koopkrachtramingen

De presentatie van koopkrachteffecten kan veel invloed hebben op politieke discussies. Daarom is het zinvol om ook regelmatig te kijken naar mogelijke verbeteringen van de manier waarop koopkrachteffecten worden berekend en vervolgens gepresenteerd. In dit document worden de huidige aanpassingen toegelicht.