Leon Bettendorf

wetenschappelijk medewerker, Sector 2 Macro en internationale economie
Photo of Leon Bettendorf
Centraal Planbureau

Bezuidenhoutseweg 30
2594 AV Den Haag

Leon Bettendorf werkt sinds 2003 op het CPB. Zijn onderzoeksinteresses zijn breed maar liggen vooral op het gebied van vergrijzing en belastingen. Hij doet veel onderzoek naar de belasting van ondernemingen in de EU. In zijn onderzoek gebruikt hij graag toegepaste algemene evenwichts-modellen. Momenteel is hij ook coördinator van een consortium dat analyses uitvoert van belastingen in opdracht van de Europese Commissie (TAXUD).

Recente publicatie:

 

  • 1985: Master in Economie, K.U. Leuven
  • 1994: Doctor in Economie, K.U. Leuven (Proefschrift: A dynamic applied general equilibrium model for a small open economy)
  • 2005 - 2008: UD Macro-economie, Erasmus Rotterdam
  • na 2003: onderzoeker CPB

Publicaties

31 oktober 2024

Kansen en kwetsbaarheden: economische verwevenheid met de VS

Nederland is op veel terreinen nauw verweven met de Verenigde Staten. Op financieel en technologisch gebied, maar ook door handel en defensie.

Skyline New York
18 juni 2024

Economische effecten van het coronasteunbeleid met lessen voor toekomstige crises

De coronasteun was tijdig, maaronvoldoende tijdelijk en beperkt gericht. Steun werd niet snel afgebouwd, terwijl de economie veerkrachtig herstel toonde.

Vrouw met mondkap, naast corona huisregels
2 mei 2024

Nationale productiviteitsmonitor 2023

In de Nederlandse marktsector keerde de groei van de arbeidsproductiviteit in 2022 terug naar een normaal niveau van 1,0%. De groeivoet van de productiviteit van alle inputs samen (de totale factorproductiviteit) bleef hoog op 2,2%.

Man op fiets
18 april 2024

Op zoek naar de oorzaken van de inflatie in Nederland

De toename van inflatie na de corona- en energiecrisis wakkerde het debat aan over de oorzaken ervan. Naast een statische aanpak, volgen we een dynamische aanpak.

Kopje koffie
24 oktober 2023

Uitsplitsing van de inflatie in Nederland

De prijzen die consumenten betalen zijn de afgelopen drie jaar sterk gestegen. Meerdere factoren speelden daarbij in wisselende samenstelling een rol, zoals gestegen importprijzen, hogere lonen en meer winstmarge.

Euromunten liggend op een kassabon