Zoekresultaten

Er zijn 14 zoekresultaten.
16 mei 2018

Verkenning Brede Welvaart 2018 - Circulaire economie, gedrag en beleid

In deze eerste Verkenning Brede Welvaart onderzoeken de drie planbureaus (PBL, CPB en SCP) welke rol de transitie naar een circulaire economie - een maatschappelijk, politiek en beleidsmatig actueel thema - kan spelen voor de brede welvaart.

24 januari 2018

Moet in kosten-batenanalyses worden gecorrigeerd voor verstorende kosten van belastingheffing?

Volgens economische theorie zorgt belastingheffing voor een wig tussen private en publieke baten, waardoor arbeidsaanbod, consumptie en investeringen worden verstoord; dit leidt tot welvaartsverlies.

10 oktober 2017

Welvaartsgewichten in kosten-batenanalyse: van theorie naar praktijk

In de praktijk van kosten-batenanalyse over de hele wereld worden de baten opgeteld onafhankelijk van wie deze ontvangen en of zij bijvoorbeeld rijk of arm zijn. Dit spoort niet met basis-economische principes, zoals afnemend marginaal nut van inkomen en ongelijkheidsaversie.

17 mei 2017

Naar een Verkenning Brede welvaart

De drie Nederlandse planbureaus PBL, SCP en CPB gaan gezamenlijk een Verkenning Brede welvaart opstellen, die in 2018 op Verantwoordingsdag zal verschijnen.

6 december 2016

WLO-klimaatscenario’s en de waardering van CO2-uitstoot in MKBA's

WLO-klimaatscenario’s betekenen nieuwe CO2-prijzen in MKBA's.

12 mei 2016

Kansrijk Mobiliteitsbeleid

Het personen- en goederenvervoer blijven de komende decennia toenemen, maar minder dan voorheen.

No title
3 mei 2016

Groene groei en welvaart: een conceptueel denkkader

Bestaat er synergie tussen verduurzaming en economische groei? Laten we economische groei liggen door te snel of te langzaam te verduurzamen?

No title
6 maart 2013

Plannen voor de Stad

In de publicatie 'Plannen voor de Stad' beschrijven Centraal Planbureau en Planbureau voor de Leefomgeving twee nieuwe analyse-instrumenten, de planobjectivering en de agglomeratie-exploitatie.

10 december 2012

De gevolgen van het huurbeleid nader bekeken

Nader inzicht in de achtergronden van de verschillen tussen doorrekeningen van CPB en CFV inzake de uitkomsten m.b.t. de huurontwikkeling en de daaraan gekoppelde huurinkomsten.

No title
12 maart 2012

Verhuisgedrag van Nederlandse woningbezitters

In dit paper ontwikkelen we een model van het verhuisgedrag van Nederlandse huizenbezitters en onderzoeken we hoe goed dit model het feitelijke verhuisgedrag kan verklaren.