Symposium: Migratie in Nederland, kansen en uitdagingen
Migratie is een van de meest urgente thema’s van deze tijd, waarbij ook economische aspecten een belangrijke rol spelen. Het CPB heeft daarom een onderzoeksagenda migratie opgesteld. Die agenda publiceren we op dinsdag 17 oktober. Ook lichten we die toe tijdens het symposium “Migratie in Nederland: kansen en uitdagingen” waarin naast het CPB nog vier organisaties recent onderzoek op het terrein van migratie presenteren. We sluiten af met een netwerkborrel, die om 16.00 u. begint. Indien u wilt deelnemen stuurt u een e-mail naar Simone Pailer (secretaressepool@cpb.nl). U wordt aangemeld bij de receptie (inloop vanaf 12.30 u., geldig legitimatiebewijs verplicht) of ontvangt een Webex-uitnodiging via Outlook. Journalisten dienen zich tevens te melden bij woordvoerder Jeannette Duin: J.E.C.Duin@cpb.nl
- Frans Blom en Max Matthijsen zullen namens de denktank Denkwerk ingaan op het in juni verschenen rapport “Migratie als motor”. In dat rapport belicht Denkwerk de spanning tussen enerzijds de noodzaak van migratie voor de arbeidsmarkt en anderzijds de druk die migratie kan zetten op de fysieke leefomgeving en sociale cohesie (https://denkwerk.online/rapporten/migratie-als-motor-juni-2023/).
- Dorien Manting, hoogleraar Bevolking en Ruimte bij de UVA en wetenschappelijk onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zal ingaan op de relatie tussen migratie en fysieke leefomgeving. Zij belicht het PBL-onderzoeksprogramma naar migratie en wonen (zie o.m. https://www.pbl.nl/nieuws/2022/woningdelen-komt-vaker-voor-bij-arbeidsmigranten-dan-bij-kennismigranten).
- Bart van Hulst zal namens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vertellen over de SCP-Toekomstverkenning sociale cohesie, en de raakvlakken van deze bijna afgeronde verkenning met het migratieterrein. (https://www.scp.nl/onderzoeksprogramma/verkenning-van-toekomstige-ontwikkeling-van-sociale-cohesie).
- Justus van Kesteren en Tobias Vervliet zullen namens Stichting Economisch Onderzoek (SEO) de eerste tussenrapportage bespreken van een lopend onderzoek naar arbeidsmarktkrapte. Dit onderzoek, met subsidie van Instituut Gak, kijkt naar arbeidsmarktkrapte en mogelijke oplossingen daarvoor, waarvan arbeidsmigratie er een is. (https://www.instituutgak.nl/onderzoek/onderzoeken/arbeidsmarktkrapte-een-integraal-beeld-van-aard-omvang-en-oplossingen/)
- Bert Kramer, wetenschappelijk onderzoeker en projectleider migratie bij het CPB, zal tenslotte de onderzoeksagenda presenteren en ingaan op de plannen van het CPB op migratiegebied voor de komende jaren.
- Om 16.00 u. sluiten we af met een netwerkborrel